22 mei 2024

Karen Sargsyan is een beeldhouwer die werkt met papier en aluminium. Met stanleymes en lijmpistool maakt hij kleurrijke, driedimensionale figuren, opgebouwd uit meerdere lagen. Belangrijk, vindt hij, omdat ook mensen uit meerdere lagen bestaan. Hij laat zich inspireren door literatuur, geschiedenis en kunst en beziet het dagelijks leven als theaterstuk. Met zijn personages en installaties brengt hij emotionele verhalen tot leven, waarbij veel ruimte is voor eenieders eigen interpretatie.

Voor de buitententoonstelling ‘Beelden op de Berg’ heeft Sargsyan twee personages gecreëerd, de een een wetenschapper, de ander een Stalinist/populist die de met planten experimenterende wetenschapper ten val brengt. Dit op waarheid gebaseerde theaterstuk staat deze zomer tussen de bomen van het Belmonte Arboretum in Wageningen.

Over de kunstenaar
Karen Sargsyan (1973), geboren in de Armeense hoofdstad Jerevan, kwam als sportleraar naar Nederland nadat hij in 1988 zijn vaderland moest ontvluchten. In het asielzoekerscentrum herontdekte hij zijn passie voor tekenen en schilderen. Dankzij zijn buitengewone papierkunst kreeg Sargsyan de kans om de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam te volgen. Tijdens zijn studie ontving hij de Thieme-award, een prijs van Art Amsterdam voor veelbelovende jonge beeldend kunstenaars.

Deze video is verschenen bij de rubriek ‘Een dag uit het leven van’ in Museumtijdschrift 4-2024.