Prikkelende kunst op onverwachte plekken rondom binnenstad Amersfoort

Het Zocherplantsoen en De Zonnehof worden deze zomer verfraaid met tijdelijke kunstwerken ‘op hoogte’.

Van 18 juni t/m 11 september 2022 vindt rondom de Amersfoortse binnenstad het kunstproject Up Amersfoort plaats. Curator Henk van den Bosch won met het plan voor Up Amersfoort in 2021 de Open Call van de gemeente Amersfoort. Up Amersfoort is een kunstroute die hedendaagse kunst verbindt met erfgoedlocaties. Negen kunstenaars realiseren op tien plekken tijdelijke kunstwerken die zich op een hoog, soms enigszins verborgen, standpunt bevinden. De kunstwerken zijn te bewonderen in de plantsoenen rondom de historische binnenstad van Amersfoort en op de Zonnehof. Uitgangspunt van Up Amersfoort zijn kunstwerken op onverwachte plekken, die zich openbaren als een ontdekking. Aan de kunstenaars is gevraagd kunstwerken te bedenken die raadselachtig en wonderlijk zijn; kunst waarvoor de blik omhoog moet.
De kunstenaars van Up Amersfoort realiseren op verschillende plekken op de route een eigentijdse kunstzinnige ingreep. Zo wordt het publiek verleidt en verrast, en kan het op ontdekkingstocht. Op de route worden ook de bestaande kunstwerken in de buitenruimte van de gemeente Amersfoort meegenomen. Zo ontstaat een wandeling die de verbinding zoekt tussen natuur en cultuur, eigentijdse kunstwerken en de historische context.

Bij de kunstroute is een gratis wandelgids verkrijgbaar met daarin veel aanvullende informatie over de kunstwerken en de erfgoedlocaties.

Deelnemende kunstenaars
Kunstenaars die deelnemen aan Up Amersfoort: Alphons ter Avest, Gerbrand Burger, André Groothuizen, Anne ten Ham, Tom Putman, Marijke Schurink, Tanja Smeets, Anna Skubisz en Willeke van Ravenhorst.

Meer informatie
Meer informatie over de kunstwerken is langs de route te vinden via QR codes en op de website www.up-amersfoort.nl.