23 mei 2024

Van betoverend textiel tot de abstracte schilderkunst van Wassily Kandinsky, van ‘schilderbeest’ Breitner tot ‘Tussen kunst en kitsch’: het nieuwe nummer van Museumtijdschrift is uit! Nu te koop via onze webshop, vanaf 28 mei in de winkel.

De spannende cover is voor Małgorzata Mirga-Tas, de bekendste Roma-kunstenaar van deze tijd. In haar kleurrijke textielkunst eert zij in het Bonnefanten haar cultuur en creëert ze een droomwereld om helemaal in te verdwijnen.

Van Düsseldorf tot Londen en Amsterdam: deze zomer telt maar liefst drie tentoonstellingen over Kandinsky, de pionier van de abstracte kunst. Een buitenkans: H’Art Museum toont zestig topwerken uit de collectie van het Centre Pompidou.

Moderne naakten, aanstormende paarden en kimonomeisjes? Dat is George Hendrik Breitner. Die was meer dan fotograaf en schilder van het stadsleven, aldus Singer Laren, een oerkunstenaar of ‘schilderbeest’.

‘Tussen kunst en kitsch’ bestaat veertig jaar. In Kasteel Ruurlo zijn 75 voorwerpen te zien, die in het beroemde televisieprogramma ter tafel kwamen. Vaker kitsch dan kunst, wat maakt het programma zo populair? U leest het in Museumtijdschrift.