24 augustus 2023

De Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs is een jaarlijkse publieksverkiezing van de beste tentoonstelling van het culturele jaar. Een vakjury bepaalt de tien genomineerden, waarna het publiek wordt uitgenodigd om te stemmen. Net als bij de vorige edities krijgt het winnende museum een geldbedrag van 10.000 euro.

Bij de verkiezing wordt de aandacht gevestigd op de veelheid, diversiteit en hoge kwaliteit van museale tentoonstellingen in Nederland. De motivaties van het publiek van de afgelopen jaren laten zien dat museumbezoek voor veel mensen tot de essentiële levensbehoeften behoort. In 2022 won de tentoonstelling ‘In de ban van de Ararat — Schatten uit het oude Armenië’ van het Drents Museum in Assen de prijs.

Stemmen

Vanaf vrijdag 1 september tot en met zondag 17 september wordt het publiek uitgenodigd om een stem uit te brengen. Onder de stemmers verloot SRC Reizen een culturele reis voor twee personen ter waarde van 1500 euro. De VriendenLoterij verloot een Museum VIP-weekend voor twee personen, bestaande uit een rondleiding door een van de genomineerde musea met diner en overnachting ter waarde van 1000 euro.

Prijsuitreiking

De Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2023 wordt op 4 oktober uitgereikt in het Drents Museum in Assen. Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, zal de prijs van 10.000 euro aan het winnende museum overhandigen.