27 mei 2025

Haar werk is net zo kleurrijk als de kunstenaar zelf. Jo Koster (1868-1944) schilderde haar hele leven lang en reisde door heel Europa. Ondanks haar onmiskenbare schildertalent is haar werk nauwelijks gerepresenteerd in Nederlandse musea. Om dat een beetje goed te maken, wijdt Museum Gouda een overzichtstentoonstelling aan haar: ‘Jo Koster, kunstenaar’.

In particuliere collecties blijken talloze spetterende werken van haar verborgen te zitten. Wie haar landschappen bekijkt, krijgt het gevoel een leven lang kleurenblind te zijn geweest en nu pas echt te kunnen zien. Veel van haar werk is divisionistisch, een schildertechniek waarbij wordt gewerkt met kleine stippen of vlekjes in afzonderlijke kleuren. Maar Kosters oeuvre is veel breder dan dat. Zo schilderde ze de anatomische studie Naakt II (ca. 1892-97) met een realistische oprechtheid; ongewoon in een tijd waarin het schilderen van naaktmodellen verboden was voor vrouwen aan de kunstacademie.

De tentoonstelling eindigt met een laat zelfportret uit 1939. Vanuit één oog kijkt de kunstenaar de toeschouwer aan. Haar rechteroog is door een afwijking bedekt achter een lapje. Het bewijst maar weer dat Jo Koster zich geen strobreed in de weg liet leggen, niet door haar oogafwijking, noch door de tijdsgeest.

Zaaloverzicht ‘Jo Koster, kunstenaar’, foto: Aad Hoogendoorn
Jo Koster, ‘Zelfportret’, 1939