23 november 2023
Met een overzichtstentoonstelling geeft Fotomuseum Den Haag een nieuwe kijk op het twintigjarige oeuvre van fotograaf Rob Hornstra. Al zijn hele carrière legt Hornstra zich erop toe een menselijk beeld van zijn eigen tijd te schetsen door mensen in hun alledaagse situaties te fotograferen met een focus op Rusland en Europa. Een van zijn bekendste series is het Sotshiproject. Daarvoor trok hij gedurende vijf jaar samen met schrijver Arnold van Bruggen naar de Russische badplaats Sotsji en omgeving, verbaasd dat in de tumultueuze Kaukasus de Olympische Winterspelen zouden plaatsvinden. Hornstra fotografeerde de echte wereld met mensen uit uiteenlopende regio’s en beroepen. Zijn nieuwste loot aan de stam: The Europeans, een tienjarig project waarin Hornstra en Van Bruggen twintig Europese regio’s portretteren. Hornstra won met zijn werk diverse prijzen, onder meer een World Press Photo Award en drie Zilveren Camera Storytelling Awards. Voor Museumtijdschrift nam MuseumTV een kijkje bij het Fotovaklab waar Hornstra zijn overzichtstentoonstelling voorbereidt.
Over de kunstenaar
Rob Hornstra (Borne, 1975) is een Nederlandse fotograaf. Met het streven om een menselijk beeld van zijn tijd te schetsen, plaatst Hornstra zich in de rijke traditie van humanistische fotografie, waar grote namen als Henri Cartier-Bresson, Dorothea Lange, Walker Evans en Ed van der Elsken hem voorgingen. Hoewel landschappen en stillevens een belangrijke rol spelen in zijn projecten, voeren portretten de boventoon. Hornstra omschrijft zijn projecten als slow journalism: waar reguliere journalistiek vastlegt wat er gebeurt, gaat het bij slow journalism erom dat je langzaam onthult waarom bepaalde dingen gebeuren.
Deze video is verschenen bij de rubriek ‘Een dag uit het leven van’ in Museumtijdschrift 8-2023 ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Rob Hornstra – Ordinary People’ in het Fotomuseum Den Haag.