10 januari 2024

Kijktip | “Moeten we nou alsmaar naar die zeventiende eeuw blijven kijken?” Voormalig directeur Fusien Bijl de Vroe van de Vereniging Rembrandt stelt deze vraag in de documentaire De Vereniging Rembrandt: een uitzonderlijk jaar (2024) van regisseur Oeke Hoogendijk. De documentaire geeft een beeld van de Vereniging Rembrandt, een vereniging van particuliere kunstliefhebbers die Nederlandse musea steunt bij kunstaankopen. Net als eerdere documentaires van Hoogendijk, onder meer Het nieuwe Rijksmuseum (2013), volgde zij de hoofdrolspelers gedurende een langere periode.

Still uit de documentaire 'De Vereniging Rembrandt'

Aanleiding van de opmerking van Bijl de Vroe is de aankoop van De Vaandeldrager (1636) van Rembrandt in 2021 voor een totaalbedrag van 175 miljoen euro, bijeengebracht door de Nederlandse staat (150 miljoen euro), de Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum Fonds (samen 25 miljoen euro). De vraag speelt: is dit hoge bedrag voor een zeventiende-eeuws schilderij nog wel van deze tijd? De documentaire geeft een mooi inkijkje in het proces van aankoop en van wikken en wegen. De spanning wordt opgevoerd wanneer Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum, in het geheim onderhandelt en ten slotte een voorstel van aankoop voorlegt aan het bestuur van de Vereniging Rembrandt. Die gaat hiermee uiteindelijk akkoord ondanks de hoge kosten.

‘De Vereniging Rembrandt: een uitzonderlijk jaar’ is te zien op woensdag 10 januari om 20.25 uur bij de NTR op NPO, of daarna via uitzending gemist.