25 september 2023

Afgelopen vrijdagmiddag heeft een bezoekster van de tentoonstelling ‘Exodus’ in Buitenplaats Doornburgh geprobeerd een kunstwerk van Marieke Ploeg te vernielen. Het werk Asjera’s terugkeer bestaat uit zo’n drieduizend beeldjes waarvan honderden beeldjes zijn beschadigd. De vrouw handelde uit ‘religieuze’ motieven.

Zaaloverzicht met 'Asjera's terugkeer' (2023)

Bezoekers en medewerkers van Buitenplaats Doornburgh werden vrijdag rond 14 uur opgeschrikt door een bezoeker die probeerde de sculptuur Asjera’s terugkeer van Marieke Ploeg te vernielen. Het werk toont een colonne beeldjes van de godin Asjera en is speciaal voor de tentoonstelling ‘Exodus’ gemaakt. Als argument voor haar gedrag gaf de vrouw aan dat zij het recht had het werk te vernietigen ‘omdat er maar één God is en dat is Jaweh’. De vernielster is op het politiebureau verhoord en de initiatiefnemers van de tentoonstelling Bijbels Museum, Buitenplaats Doornburgh en kunstenaar Marieke Ploeg hebben aangifte gedaan.

Rol van de vrouw
Met het werk Asjera’s terugkeer wil kunstenaar Marieke Ploeg bezoekers aanzetten tot het denken over de rol van de vrouw binnen religie en hoe dit doorwerkt op de positie van de vrouw in de samenleving. Samen met tweehonderdvijftig mee-makers creëerde Marieke Ploeg deze sociale sculptuur, die bestaat uit circa drieduizend kleine godinnenbeeldjes gemaakt van keramiek. Deze zijn gemodelleerd naar de bij opgravingen in Jerusalem gevonden beeldjes van de godin Asjera, een vrouwelijk aanzicht van God. Het project Asjera’s terugkeer bestaat uit drie fasen: het gezamenlijk met kleine groepen maken van de beeldjes en het tijdens het maken delen van inzichten over het thema van het werk; het tentoonstellen van de beeldjes in de tentoonstelling ‘Exodus’ en het mee naar huis nemen van de beeldjes door bezoekers. In iedere fase wil de kunstenaar mensen inspireren tot het voeren van een gesprek naar aanleiding van het kunstwerk. Gedurende de tentoonstelling zijn er al meer dan duizend beeldjes meegenomen door bezoekers. Zij zijn gevraagd om Asjera een plek in hun woning te geven, zodat het beeldje kan fungeren als ‘conversation piece’. Kunstenaar Marieke Ploeg ontving inmiddels honderden foto’s van de beeldjes in hun nieuwe huis.

Kwetsbaar
Vrijdagmiddag was kunstenaar Marieke Ploeg snel ter plaatse. De vernielster was toen al door de politie naar het bureau gebracht. Ploeg: “Natuurlijk was ik ontdaan door deze actie. Mijn werk is totaal niet gemaakt om te polariseren, het is gemaakt vanuit een zachte kracht en vanuit het zoeken naar openheid en verbinding. Zo’n brute grensoverschrijdende actie is dan heftig. Ik had alle kapotte en omgevallen beeldjes kunnen verwijderen en rechtzetten. Maar heb besloten om het werk zo te laten, zodat ook de ravage zichtbaar was. Dit is ook waar dit werk om gaat: kunnen we in onze samenleving ruimte maken voor het kwetsbare, voor een open gesprek, met een open houding voor elkaars zienswijze?”

De tentoonstelling is inmiddels afgelopen.

Tekst en beeld: website Bijbels Museum