12 augustus 2024
Steeds vaker veranderen kerken in musea, neem de Nieuwe en de Oude Kerk in Amsterdam of de kerken aan het Ziltepad langs de Waddenkust. Maar bij het Grootste Museum van Nederland zijn de kerken, synagogen, tempels en moskeeën zelf het museumstuk. Nieuwste loot aan de stam: de Molukse Maranathakerk in Deventer.
Het Grootste Museum van Nederland is een landelijk project van Museum Catharijneconvent waarbij kerken, synagogen, tempels en moskeeën worden opengesteld voor het brede publiek. Van een Turkse dorpsmoskee met een betoverend interieur en een Boeddhistische tempel tot een Grieks-orthodoxe kerk die van onder tot boven beschilderd is. Deze zomer sloot de Maranathakerk in Deventer zich aan bij het project en is daarmee de zesentwintigste ‘museumzaal’.
Lijnenspel van schelpen
In 1992 werden de deuren van de Maranathakerk geopend. Deze bijzondere Molukse kerk ligt verborgen in een woonwijk in Deventer. Het ontwerp is van het beroemde architectenduo Aldo en Hannie van Eyck. Binnen lijkt het alsof je op de Molukken bent. Door de hele kerk is op de muren een schitterend lijnenspel van schelpen te zien. Dit is het kunstwerk ‘Flying Lines’ van Iene Ambar. Het werk is speciaal ontworpen voor de Maranathakerk met parelmoer schelpen afkomstig van de Molukken. Zowel het ontwerp van de kerk, als het kunstwerk in de kerk, zijn in samenspraak met de gemeenschap tot stand gekomen.
Verborgen schoonheid
Op vakantie in het buitenland vinden we het heel normaal om synagogen, kathedralen, tempelcomplexen of moskeeën te bezoeken. Toch lopen veel mensen er in Nederland ongemerkt aan voorbij. En dat terwijl in heel het land prachtige gebedshuizen te vinden zijn. De kracht van het Grootste Museum van Nederland ligt in het zichtbaar maken van schatten die nu voor het grote publiek verborgen blijven. Het begint op het moment dat iemand voor de eerste keer over de drempel stapt van een moskee, tempel, synagoge of (internationale) kerk. Het in aanraking komen met de verhalen achter het erfgoed, via de audiotour of de kijkkaart, doen de rest. Zo bouwt het Grootste Museum van Nederland mee aan een Nederland waarin iedereen open en vanuit nieuwsgierigheid met de ander in gesprek gaat, over wat we mooi vinden, wat ons raakt en inspireert.
Kijkkaart en audiotour
Met de nieuwe locaties wordt niet alleen de landelijke dekking van te bezoeken gebedshuizen vergroot, maar ook de variëteit in religieuze tradities, historische periodes, architectuur en kunstwerken. Op alle locaties is een audiotour of kijkkaart aanwezig die verrassende inzichten biedt en de bezoeker meeneemt langs de highlights.
Kijk voor meer informatie over het Grootste Museum vanNederland en voor een lijst met alle deelnemende locaties en openingstijden op de website: grootstemuseum.nl.
Tip: lichtkunst in de kerk
Langs de Waddenkust loopt sinds 2023 Het Ziltepad: een wandel- en fietsroute langs de ruige noordelijke kustrand van het land, in Friesland en Groningen. De route voert door prachtige landschappen, langs pleisterplaatsen en naar historische kerkjes die tot wel acht eeuwen oud zijn. Het Ziltepad, een project van de stichting Alde Fryske Tsjerken en Groninger Kerken, wordt de komende jaren steeds verder uitgebreid. In vier kerken aan Het Ziltepad zorgt Peter Vink (1974) deze zomer voor een transformatie door licht. Het gaat om de Sint Willibrorduskerk in Holwerd en de kerk van Hegebeintum, beide in Friesland, en om de Petruskerk in Pieterburen en de Petrus en Pauluskerk in Usquert, beide in Groningen. Meer informatie: visitwadden/zlltepad, t/m 27 oktober.
Bron en beeld: persberichten Catharijneconvent en Stichting Hi-Lo-Art