24 april 2024
Van 28 april t/m 5 mei 2024 openen zo’n tweehonderd huizen, winkels en scholen hun deuren om stil te staan bij de Joden die ooit op deze locaties woonden en werkten. In woonkamers, op zolder, achter toonbanken en tussen schuifdeuren maak je kennis met slachtoffers, overlevenden en verzetsstrijders van de Tweede Wereldoorlog. Wie waren ze? Hoe leefden ze? Waar zat de schuilplaats? En wat is er van hen geworden?
Hanneke Gelderblom-Lankhout is zes jaar als ze in 1942 plots uit logeren wordt gestuurd. Een vreemde mevrouw neemt haar mee. Die mevrouw blijkt kunstenaar Ru Paré te zijn, een verzetsstrijder die tijdens de Tweede Wereldoorlog 52 Joodse kinderen helpt onderduiken. Hanneke is een van hen. Ze vertelt haar verhaal tijdens Open Joodse Huizen aan de Citroenstraat 57 in Den Haag. Hier is ze geboren en heeft ze tot haar zesde met haar familie gewoond. Dankzij Ru Paré overleefde ze de oorlog. Ze is inmiddels 88, maar zet zich onvermoeibaar in voor de nagedachtenis van deze dappere vrouw.
Huizen met een verhaal
Hanneke is een van de tweehonderd vertellers die tijdens Open Joodse Huizen de deuren van haar huis opent. Getuigen, nabestaanden en huidige bewoners brengen de geschiedenis die achter hun voordeuren schuilgaan tot leven. Iedereen is welkom om te komen luisteren, mee te praten en te herdenken.
Locaties
Open Joodse Huizen vindt plaats in Amsterdam, Apeldoorn, Assen, Baflo, Bedum, Delfzijl, Den Haag, Deventer, Eenrum, Gorinchem, Groningen, Haarlem, Hoorn, Krommenie, Leeuwarden, Nieuwlande, Nijmegen, Roodeschool, Schoonhoven, Uithuizen, Usquert, Utrecht, Wageningen, Warffum, Winschoten, Winsum, Winterswijk, Zaandam en Zaandijk.
Over Open Joodse Huizen
Ieder jaar herdenken nabestaanden en bewoners de Joden en verzetsmensen die in hun huizen woonden. Hoe zag hun leven er voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog uit? Als bezoeker maak je in de intieme setting van een woonkamer of keuken kennis met persoonlijke en vaak opmerkelijke geschiedenissen. Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet wordt jaarlijks georganiseerd door lokale organisaties en vrijwilligers, met ondersteuning van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam.
Meer info via jck.nl/open-joodse-huizen
Bron: Persbericht Joods Cultureel Kwartier
Een zeer goed initiatief om op deze wijze aan hen te blijven denken.
Beste mensen, was het in Wageningen alleen op 28 April?