16 september 2024
Het Museum van de Geest, in 2022 nog Europees Museum van het jaar, verkeert in een ernstige financiële crisis en dreigt nog deze maand de deuren te moeten sluiten. Met een nieuwe crowdfundingcampagne wordt gezocht naar sponsoren – groot en klein – om zo sluiting te voorkomen. Museum van de Geest doet een dringende oproep aan bedrijfsleven, fans en overheid om financiële steun te bieden en zo de deuren open te houden.
“Nederland kampt met veel mentale gezondheidsproblemen. Dit museum is dé plek in Nederland die deze onderwerpen bespreekbaar maakt. Ook maakt het museum met outsiderkunst de talenten van mensen met een beperking zichtbaar. We hebben veel pech gehad de afgelopen jaren. Het zou een groot gemis zijn voor cultuur en historie als we deze plek moeten sluiten. Er zijn direct sponsors nodig” – Stephan Valk, voorzitter Raad van Toezicht.
De campagne vindt online plaats. Een hoofdrol spelen de pronkstukken uit het museum. Daarnaast werken verschillende kunstenaars en schrijvers mee aan onze campagne: rapper en acteur Willem de Bruin, die met werk in het museum hangt en de stem is van onze jeugdroute die genomineerd is voor de Museumkids Award 2024, psycholoog en schrijver Thijs Launspach, kunstenaar en influencer Mignon Nusteling, schrijver Arnon Grunberg en Hoe overleef ik-schrijver Francine Oomen. Museum van de Geest doet een dringende oproep aan overheden, bedrijven, fondsen en particulieren om financieel bij te dragen. Eenmalig of jaarlijks doneren kan via de website van het museum: https://museumvandegeest.nl/steun/.
Mentale gezondheid en outsiderkunst centraal
Bijna 20 jaar heeft het Museum van de Geest zonder enige structurele subsidie kunnen opereren, mede dankzij founders uit de gezondheidszorg, fondsen, een particuliere geefkring en onze enthousiaste bezoekers. Door kleinere budgetten voor cultuur, het mislopen van belangrijke subsidies en eerder opgelopen schade tijdens corona en inflatie, dreigt sluiting. Hiermee wordt het museum in haar directe voortbestaan bedreigd.
Museum van de Geest moet openblijven! Het is hét nationale museum voor mentale gezondheid. Met kunst en cultuur maakt het museum mentale gezondheid bespreekbaar voor jong en oud. Onlangs is het museum nog genomineerd voor de Museumkids Award als een van de meest innovatieve kinderprogramma’s van Nederland. Het museum beheert ook het geheugen van de gezondheidszorg, een collectie die samen met het unieke gebouw het verhaal vertelt van 700 jaar zorggeschiedenis in Nederland. Ook ontwikkelt het museum het genre outsiderkunst in het streven naar een inclusieve kunstwereld. Het museum werkt in alle activiteiten nauw samen met doelgroepen, deelnemers, zorgpartners, kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers. Gezamenlijk delen we een fascinatie: niets is zo divers, uniek, krachtig en tegelijkertijd zo kwetsbaar als onze geest.
Oprichting
In 2005 opende het museum haar deuren en is gevestigd in het voormalige Dolhuys in Haarlem. In 2020 is het museum heropend na een renovatie en volledig inhoudelijke vernieuwing. Aan de hand van persoonlijke verhalen, wetenschap, hedendaagse kunst en levensvragen, ontdekken bezoekers in het museum meer over de eigen geest én die van de ander. In 2022 werd Museum van de Geest uitgeroepen tot European Museum of the Year vanwege haar innovatieve programma over mentale gezondheid.
In 2016 opende Museum van de Geest een outsider art museum, gevestigd in het H’art Museum in Amsterdam. In wisselende tentoonstellingen zet het museum outsiderkunst in de schijnwerpers. Het museum maakt deze kunst en haar makers zichtbaar voor een groot publiek. Het museum acht het van groot belang om in onze neurodiverse samenleving de kunst van neurodivergente kunstenaars zichtbaar te maken voor een breed publiek en meer positie te geven binnen de beeldende kunstsector.
Het museum in Haarlem ontvangt jaarlijks gemiddeld 40.000 bezoekers, waaronder zo’n 10.000 scholieren. In Amsterdam bezochten vorig jaar 85.000 mensen het museum.
Oproep aan sponsoren: museum moet blijven bestaan!
Particulieren en bedrijven die geïnteresseerd zijn in een structureel sponsorschap kunnen contact opnemen met info@museumvandegeest.nl.
Bron: persbericht Museum van de Geest
Jaren geleden was ik op bezoek in het museum. Het was heel interessant en indrukwekkend.
Ik was verbaasd en heb zeer ervan genoten. Zo liefdevol opgebouwd en op het publiek gericht.
Ook een mooie locatie.
(Ik denk dat er zoiets in Duitsland niet bestaat (ik ga het nog checken : ) )
Het beste voor het museum en zijn medewerkers!
Het museum moet blijven bestaan!
PS.: Mijn excuses voor mijn Nederlands : )
Dit museum is een schakel tussen geestelijke gezondheidszorg en de samenleving.
Dat het museum nu in de gevarenzone verkeert is ernstig.
De oprichting ervan maakte mij destijds blij en trots.
Het Museum van de Geest moet echt blijven.
Krankzinnig dat het museum voor de Geest op de rand van een ravijn is komen te staan. Waar gekken en dwazen ooit hun namen schreven, valt mogelijk het doek. Dan te bedenken dat ik jaren les heb mogen geven aan B-verpleegkundigen in Castricum met hoofd, hart en handen en de cultuur in de huidige tijd wordt geconfronteerd met een verhoging van de BTW, is niet alleen een schande maar ook een manier om de psychiatrisch gestoorde medemens weer in een hoek te drukken waar niemand op zit te wachten. En de kreet ‘ooit een normaal mens ontmoet’, straks nergens meer te vinden is. Want of dit zal gaan bevallen?!
Crowdfunding lijkt mij een goed idee. Als fan ben ik bereid een bijdrage te leveren.
waarom staat niet meteen vermeld dat het museum v d Geest in Haarlem
is gevestigd!
s.v.p. altijd plaatsnaam direct erbij vermelden,
Dank voor uw reactie, we zullen erop letten!
Museumtijdschrift