9 april 2024

Het erfgoed van verdedigingslinies en verdedigingswerken is actueler dan ooit. Heden en verleden ontmoeten elkaar tijdens het landelijke Weekend van het Verdedigingserfgoed op 20 en 21 april 2024. Maar liefst 100 locaties verspreid over het land openen dan hun deuren, en bieden meer dan 200 recreatieve en educatieve activiteiten aan. Veel locaties kregen nieuwe bestemmingen, maar het belangrijke verhaal van vrijheid en democratie, blijft doorklinken tijdens boeiende excursies en rondleidingen. 

Fort Sabina, Heijningen

In Oekraïne is de noodzaak van het aanleggen van nieuwe verdedigingslinies zeer actueel. In Nederland worden de vele locaties van bijvoorbeeld UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, de Oude Hollandse Waterlinie en de Zuiderwaterlinie herbestemd. Historisch perspectief in combinatie met hedendaags gebruik. Atlantikwall bunkers werden musea en steeds meer Koude Oorlog erfgoed wordt met de hulp van vrijwilligers opengesteld. Oekraïne en Nederland. Verschillende werelden of toch niet?

Op 20 en 21 april verenigt al het verdedigingserfgoed van Nederland zich. Om de verhalen te vertellen, de historie te laten herleven en bewustzijn te creëren. Maar ook om te genieten van een kop koffie op een prachtig fort-terras, van een boeiende rondleiding, van een voorstelling of om de kinderen te laten ravotten op voormalige verdedigingswallen. Het programma is te vinden op www.forten.nl.

Op alle deelnemende locaties ligt voor de bezoeker het gloednieuwe en gratis FORT! Magazine klaar. In dit eigentijdse jaarmagazine maak je kennis met de historie en activiteiten van forten, waterlinies, vestingsteden en bunkers in Nederland. Nummer 11 van het inmiddels grootste erfgoedmagazine van Nederland telt maar liefst 92 pagina’s en verschijnt in een oplage van 50.000.

Van Vestingvaart tot Bunkerbezoek
Van Vlieland tot Maastricht is er van alles te zien en te doen. In diverse vestingsteden – zoals Naarden, Gorinchem, Hulst, Bergen op Zoom, Willemstad, ‘s-Hertogenbosch en Nijmegen – kan je mee met een vestingvaart of wandel je met een gids over de vestingwallen en bastions. Veel forten en bunkers herbergen boeiende musea. In het Nederlands Vestingmuseum Naarden bulderen de kanonnen op de schuttersdag. In het Zandvoorts Museum is de tentoonstelling ‘BUNKERS Het verborgen verleden van Zandvoort’ te zien. Op en rond het landgoed De Haere, even ten zuiden van Olst, zijn een groot aantal kazematten, bunkers en andere werken van de IJssellinie, waaronder een noodhospitaal, te bezichtigen. Wandel mee met een gids over de Sint-Pietersberg, bezoek Fort Sint Pieter en het Vestingmuseum Maastricht in de Helpoort. Of bezoek één van vijftig Koude Oorlog locaties zoals luchtwachttorens, schuilkelders, het Kazemattenmuseum Kornwerderzand en de Stingerbol in Ede. Meer weten over de Hollandse Waterlinies? Ga mee met een excursie op Fort bij Uithoorn, Fort Werk IV, Fort Rijnauwen, Fort Honswijk, Fort Everdingen of Fort Altena. Geniet daarna van koffie en taart of een heerlijke lunch op één van de vele fortterrassen. Op Fort Rijnauwen in Bunnik schuif je zelfs aan voor een bijzonder 5-ganger diner.

3x uitgelicht

Fort Pannerden: Kinderen vervelen zich geen minuut op het Mooiste Fort van Nederland. Boogschieten, paintball, rijden met legervoertuigen, metaaldetectie langs het strand, real-life games door duistere gangen en fortkamers, vossenjacht en expeditie waterlinie (speuren naar QR-codes). Of speel een Potje Hollandse Waterlinies waarin jij zelf de pion bent op een levensgroot ganzenbord.

Kunstfort bij Vijfhuizen: Even alles loslaten? Door kunst en natuur kom je tot rust. De tentoonstelling van Folkert De Jong in de Genieloods neemt je mee in de wereld van ‘De held, de schurk en de waarheid’. In het fort is ‘De hand die zocht in de leegte’ te zien, een tentoonstelling over grip en loslaten, met werk van nationale en internationale kunstenaars. Geniet verder van livemuziek en de culinaire kunsten van restaurant Fort 5.

Fort Sabina: Pop-uppodia en cultuur spelen hier de hoofdrol. Fortwandeling (reveille) inclusief ontbijt, ontmoet Napoleon en andere historische figuren, bezoek het Natuurlab of de roofvogelshow, nostalgie met soldatenmuziek en een optreden van Nol Havens (VOF de Kunst). Of pak de pendelbus naar Willemstad voor een vestingwandeling en een bezoek aan het Mauritshuis.

Het Weekend van het Verdedigingserfgoed is een initiatief van de Stichting Liniebreed Ondernemen. Het volledige programma is te raadplegen op de website van het evenement.

Bron: Persbericht Liniebreed Ondernemen
Beeld: Richard van Pixel