21 september 2023

De internationaal vermaarde, Nederlandse fotograaf Erwin Olaf is gister onverwacht overleden. Hij leed al jaren aan een erfelijke longziekte. Olaf is 64 jaar geworden.

Zaaloverzicht tentoonstelling Kunstmuseum Den Haag, 2019

Erwin Olaf, in 1959 geboren als Erwin Olaf Springveld, was als fotograaf autodidact en brak in de jaren tachtig door met tamelijk extravagante en confronterende foto’s, waarin de mens werd gevierd die afweek van doorsnee. Olaf had een voorkeur voor klein, dik of mensen met het syndroom van down. Die zette hij neer als prinsen en prinsessen in een surrealistische fantasiewereld. Ook had hij een voorkeur voor onverbloemd naakt en homo-erotische taferelen. Later verlegde hij zijn belangstelling naar hypergestileerde foto’s waarvoor hij speciale, levensgrote decors liet bouwen. Bekend is onder veel meer zijn serie ‘Hope’ uit 2005, met vrouwen waar de eenzaamheid vanaf spat, in vertrekken ondergedompeld in de benauwde sfeer van de jaren vijftig. Olaf ontpopte zich ook tot activist, in die zin dat hij opkwam voor homo-emancipatie en de vrijheid van meningsuiting. In 2018 werd hij uitgenodigd om de staatsieportretten te maken van de koninklijke familie, die hij meermalen heeft geportretteerd.

Rijksmuseum
Olaf voelde zich vaak miskend, ondanks het feit dat hij talloze prijzen kreeg waaronder de belangrijke Johannes Vermeerprijs. Dat zijn overzichtstentoonstelling in Kunstmuseum Den Haag, in 2019 genomineerd voor de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs, de best bezochte fotografietentoonstelling van Nederland ooit werd, zal hem goed hebben gedaan. Dat een groot deel van zijn oeuvre namelijk vijfhonderd werken, deels geschonken deels aangekocht, ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag werd opgenomen in de collectie van het Rijksmuseum getuigde ook van de grote erkenning die hem als fotograaf inmiddels ten deel was gevallen. Koning Willem Alexander en koningin Máxima noemden Olaf gister “een eigenzinnige, uitzonderlijk getalenteerde fotograaf en een groot kunstenaar. Zijn werk leeft voort en blijft intrigeren en ontroeren.” Ook lieten zij weten de vriendschap met de kunstenaar te zullen missen.

Foto: Marina de Vries