2 augustus 2022

Zou u een trui van mensenhaar dragen? Grote kans dat u daar langer over moet nadenken dan wanneer het om een kledingstuk van schapenwol zou gaan. Maar waarom eigenlijk? Waarom heeft ons haar die kracht?
In de veelzijdige tentoonstelling ‘Hair Power’ in het Wereldmuseum te Rotterdam komen zulke vragen en meer aan bod. In een combinatie van kunstwerken, culturele objecten en video-installaties uit de hele wereld belicht de expositie de verschillende betekenissen die haar kan hebben.

Regenmuts van ingewanden, waterdicht gemaakt met haar dat ingenaaid is in de naden; Alaska, 19e eeuw, foto: Aad Hoogendoorn

Zo gebruikt de Japanse Tomihiro Kono haar en pruiken bijna als canvas; met de serie ‘Fancy Creature Wigs’ maakt hij kapsels tot kleurige kunstwerken. ‘Emedots’ hebben daarentegen ook een andere functie. Deze hoofddeksels, versierd met struisvogelveren, worden gedragen door Karamajong-mannen in Oeganda. De veren symboliseren kracht en moed, wat de status van de drager als strijder en ouderling benadrukt. ‘Hair Power’ toont wat ons haar zo bijzonder maakt: een universeel materiaal vervlochten met identiteit en betekenis.

Haarstuk geïnspireerd op een hagedis door haarartiest Tomihiro Kono, foto: Sayaka Maruyama