1 mei 2023

In het schaarse licht dat via de hoofdingang naar binnen schijnt, glinstert het roze marmer dat de Finse Emma Jääskeläinen (1988) voor haar robuuste sculpturen gebruikt. Ze staan opgesteld in de unieke gotische architectuur van de Vleeshal, het voormalige stadhuis van Middelburg. De expositie Slo Mo Mother gaat over Jääskeläinens ervaring met fysieke vertraging, zowel in haar rol als moeder en als kunstenaar. Het bewerken van het materiaal is tijdrovend en kost veel moeite.
At Her Fingertips (2022-23) stelt haar gezinsleven voor in de vorm van een hand. De marmeren vingers zijn vastgeketend aan de handpalm met speciaal daarvoor gesmede kettingen in de vorm van hartjes, het oneindigheidsteken en het cijfer nul. Het werk staat symbool voor het onontkoombare maar trage proces van onthechting tussen moeder en kind. Een van die vingers is zo ver weg, dat die bijna uit het zicht is, terwijl de andere nog dicht bij de palm blijven.
Doordat er maar drie werken zijn tentoongesteld, ben je snel door de expositie heen. Voor wie langer wil genieten van de werken en de indrukwekkende ruimte, is er op zaterdag 17 juni een publieksprogramma met onder meer een muzikale performance door Verneri Pohjola en Joonas Riippa en de voordracht van een essay door schrijver en dramaturg Even Minn.

Zaaloverzicht met op de voorgrond ‘At Her Fingertips’