7 juni 2022

‘Reconstructies op kleur (Aardes uit de zes velden)’

Hebt u weleens de verschillende kleuren geteld in een bloemenveld? Of nauwkeurig de vraatsporen van rupsen in een blad bestudeerd?

Kunstenaar en botanist Stefan Cools verwerkt zulke kleine waarnemingen in de natuur tot kunst, waardoor geen enkel blaadje of beestje meer een vanzelfsprekendheid lijkt. Zijn solotentoonstelling ‘Uit het leven van een vlinder’ presenteert de werken die hij maakt naar aanleiding van zijn onderzoek naar de levenscyclus van vlinders. Hij verbeeldt zijn observaties en onderzoeksresultaten in uiteenlopende vormen, van foto’s tot touw en installaties met molshopen of hooi.

Die vraatsporen van rupsen, bijvoorbeeld, tekent hij na en vergroot hij uit in de vorm van houten sculpturen. Zo tovert hij de gaten in het blad om tot positieve vormen. Even verderop experimenteert Cools met het gebruik van meconium van vlinders als natuurlijk pigment (‘Meconium’, 2018-22). Met hernieuwde bewondering voor en kennis van flora en fauna sta je na je bezoek weer buiten, klaar om alle kleuren te tellen.

Stefan Cools, ‘Meconium’, 2018-22
Zaaloverzicht