1 februari 2024

De 25e editie van kunstbeurs Art Rotterdam in de iconische Van Nellefabriek is een roetsjbaan door de actuele kunst. Van een op boerenprotest geïnspireerd reuzekonijn en wilde schildergebaren tot delicate kunstwerken van honing: 9 beurstips van museumtijdschriftauteur Kees Keijer.

Hooikonijn van Erik van Lieshout bij Annet Gelink Gallery

Boerenprotest
In 2019 maakte Erik van Lieshout een collage over boerenprotesten in Groningen. Hij verdiepte zich in het onderwerp en begon aan een film in Deurne, de plaats waar hij opgroeide. Van Lieshout probeerde aansluiting te zoeken bij de boeren ter plaatse en organiseerde op een gegeven moment een vreugdevuur, in de vorm van een enorm konijn van hooi. Een vergelijkbaar konijn is nu dé blikvanger van Art Rotterdam, hoewel de brandweer aanvankelijk minder enthousiast was. Het gevaarte moest geïmpregneerd worden met 150 liter brandvertragende vloeistof.
Annet Gelink Gallery, stand 35

Charlotte Schleiffert bij Akinci

Volkstuin
Ook in een tekening van Charlotte Schleiffert komen we een konijn tegen. “Het is een haas,” corrigeert de kunstenaar, “want de oren liggen plat.” Het blijkt geen vrouw met een vreemd hoofddeksel, maar een compleet nieuw wezen, half mens half dier. De afgelopen jaren komt de natuur steeds vaker in Schleifferts werk voor, vertelt ze. “Misschien komt het ook omdat we sinds kort een volkstuin hebben, dan zit je ook steeds meer tussen de bloemen en planten. Dit is echt een portret maar ik maak ook veel horizontale tekeningen waarin de natuur telkens voorkomt.”
Akinci, stand 69

Nefertiti van Tomáš Libertíny bij Artistic Matter

Honing
Hugo Borst is vooral bekend als voetbaljournalist, maar hij debuteert nu op Art Rotterdam als galeriehouder. Borst wil vooral werk tonen van kunstenaars die een beetje buiten het officiële circuit opereren. Hoewel het werk van Tomáš Libertíny op Art Rotterdam nou weer net een uitzondering is. De bekende Slowaaks-Rotterdamse kunstenaar bouwt complexe geraamtes en constructies in een bijenkorf, waarna hij de bijen begeleidt in het bouwproces. Zo ontstaan delicate kunstwerken, als verbinding tussen mens en natuur.
Artistic Matter, stand 33

Milah van Zuilen bij Prospects

Bosecoloog
Milah van Zuilen is beeldend kunstenaar, daarnaast volgt ze de studie Bosecologie in Wageningen. Voor haar werk op Art Rotterdam verzamelde ze planten en bladeren tijdens ecologisch veldwerk op de Hoge Veluwe. Maar de planten en bladeren komen ook veel uit Tsjechië, waar een deel van Van Zuilens familie vandaan komt. “En deze vierkantjes met rood-paarse vlekjes, dat zijn allemaal druivenbladeren van het balkon van mijn ouders in Rotterdam.” Van Zuilen ziet een soort hybride praktijk voor zich, als bosecoloog en kunstenaar.
Prospects 68

Werk van Mario Sergio Alvarez bij Prospects

Meubelstukken
Zijn vader en grootvader waren ook schilder, vandaar dat Mario Sergio Alvarez al jong de penselen ter hand nam. Op Prospects, het deel van de beurs waar door het Mondriaan Fonds gesubsidieerde talenten hun werk tonen, presenteert Alvarez een reeks afgedankte kasten. De achterkanten daarvan zie je normaal niet. Hier wel en ze bevatten nog een verrassing, want Alvarez schilderde er portretten van slapende dieren op. De Cubaanse kunstenaar vroeg zich altijd af hoe een tweede deel van George Orwells boek Animal Farm zou verlopen, waarbij dieren de macht in handen nemen. “De kastjes zijn leeg maar ze worden gevuld met de dromen van de dieren.”
Prospects 63

Anemoon On Fire bij Prospects

Aanpassen
De inspiratie kwam van het duiken, wat Anemoon On Fire graag doet. Door een bijdrage van het Mondriaan Fonds kon ze een oven kopen waar ze een Helicophorus in bakte. “Het is een dystopische toekomstvisie waarin de zeeën en rivieren vervuild zijn met chemicaliën. Sommige dieren sterven uit, anderen passen zich aan aan de omstandigheden.” De Helicophorus is van het laatste soort. Het is een riooldier dat uit een put naar boven komt. “De tanden zijn geïnspireerd op een prehistorische haai met een bek als een soort cirkelzaag. Die zijn echt ontdekt.”
Prospects 5

Ab van Hanegem bij Galerie Gilla Lörcher

Hol of bol
Geometrische vormen en wilde schildergebaren buitelen over elkaar in de schilderijen van Ab van Hanegem. “Mijn leven lang heb ik altijd beiden gewild. Het schilderen is door de jaren heen steeds expressiever geworden. Maar tegelijkertijd ook zo gecontroleerd dat ik dat kon combineren met geometrische of architectonische modellen.” Een van de schilderijen heeft een isometrisch grid, een onderliggende tekening met ruiten. Daardoor heeft het geen verdwijnpunt en geen horizon. En je kunt de vormen op twee manieren bekijken, hol of bol.
Galerie Gilla Lörcher, stand 76

Delphine Courtillot bij Galerie dudokdegroot

Oervormen
“Keramiek is een soort mini-archeologische gebeurtenis, door de transformatie van klei naar steen. Dat is heel sterk verbonden met hoe de aarde is ontstaan.” Delphine Courtillot was aanvankelijk schilder, maar in 2015 ontdekte ze de bijzondere mogelijkheden van keramiek. In haar werk tovert ze een soort oervormen van het leven op aarde tevoorschijn. De beelden roepen associaties op met natuurlijke vormen als koralen, rotsen en mossen. En eigenlijk doen de objecten aan de muur ook weer denken aan schilderijen, maar dan gebakken met glazuur.
Galerie dudokdegroot, stand 79

Mónica Mays bij Prospects

Huid
Anderhalf jaar werkte Mónica Mays aan een project waarin ze de logica van de voortplanting onderzocht. Ze presenteert vier werken met huid, veren, wol en zijdecocons. Mays verdiepte zich in de wereld van de zijdevlinders. “Zijdevlinders zijn de langst gedomesticeerde wezens ter wereld. Sinds 5000 jaar worden ze door de mens gebruikt.” In een werk aan de muur presenteert ze zijdecocons in een letterbak die weer bedekt wordt met een halftransparante zijden laag, waarop vage indrukken van bloemen staan.
Prospects 71

Art Rotterdam, t/m 4 februari, Van Nellefabriek, Rotterdam, info en ticketverkoop: artrotterdam. Voor meer info over de kunstenaars zie galleryviewer. Rond de kunstbeurs vinden in Rotterdam diverse culturele activiteiten plaats, zoals de designbeurs Object Rotterdam: objectrotterdam en de tentoonstelling met de vier genomineerden van de NN Art Award 2024 in de Kunsthal Rotterdam, NN Art Award