3 oktober 2023

Kunsthal Kade presenteert met ‘Africa Supernova’ de veelzijdige kleuren van Afrikaanse hedendaagse kunst. De veelomvattende collectie van Carla en Pieter Schulting wordt hier in zijn geheel naar buiten gebracht. De afgelopen jaren verzamelden zij schilderijen en enkele sculpturen en foto’s van veelbelovende en gevestigde Afrikaanse kunstenaars, verspreid over het hele continent.
Opvallend in de meeste werken is de figuratie waarin een zoektocht naar identiteit is te bemerken. Het koloniale verleden van veel Afrikaanse landen heeft gezorgd voor een complexe culturele identiteit waarin de eigen cultuur en het collectieve trauma van het kolonialisme zijn verweven. Deze wordt door kunstenaars nogal eens verbeeld in portretten die van een groot zelfbewustzijn spreken, zoals te zien in de indrukwekkende en iconische werken van Stacey Gillian Abe (1990), Sungi Mlengeya (1991) en Zanele Muholi (1972), die allen op eigen wijze vrouwen op een krachtige manier vastleggen.
Ook kunst uit de Afrikaanse diaspora heeft een plek gevonden in de collectie van het echtpaar Schulting, waaronder de schilderijen van familietaferelen gemaakt door de in Amsterdam gevestigde Esiri Erheriene-Essi (1982, Londen) en de felgekleurde beelden van Carlos Blaaker (1961, Paramaribo) die op Curaçao woont en werkt.
Doordat er vooral werk van een jongere generatie kunstenaars wordt getoond zien we ook hoe geïntegreerd moderne media zijn in de hedendaagse kunst. Zo legde Luyanda Zindela (1991) zijn vrienden vast tijdens de lockdown in snapshotfotografie, waar hij vervolgens weer gedetailleerde tekeningen van maakte in zwart-wit. Met al deze rijkdom aan thematiek en technieken toont ‘Africa Supernova’ de veelheid aan verhalen die dit continent in zich heeft.

Zaaloverzicht, foto: Mike Bink
Zaaloverzicht, foto: Mike Bink